Иновации

__________________________1 май 2022г._________________________________

Преди тазгодишното киноприключение на учениците от проекта на програма Еразъм „Изследване на „Киното, сто години младост“ да приключи в Париж, ви показваме етюди и упражнения, които те с много вдъхновение реализираха през последните месеци. Киновъпросите, върху които работеха, бяха свързани с мотивите в киното. Първата задача бе самостоятелно да заснемат мотив от света, който ги заобикаля, по три различни начина. Втората – работейки по групи, трябваше да изберат два киномотива и да реализират кратък монтаж по описателен и/или изразителен начин. А третата – да заснемат ситуация с персонажи, в която огледалото играе определяща роля. Неведнъж сме споделяли, че заниманията с кино са невероятна възможност за децата и младите хора да откриват света около тях, да развиват своята чувствителност към образа и към изкуството въобще. И още: да работят в екип, да проявяват креативност и да споделят вътрешния си свят.Ето обобщено видео с техните задачи. Очаквайте финалния им филм „Близо, но далече“ съвсем скоро!

_____________________________________17 април 2022г.___________________

Откраднати мигове от снимачния процес на филма, който нашите ученици създават в рамките на проекта „Изследване на „Киното, сто години младост“ на програма Еразъм+. Приключението още не е завършило – предстоят постпродукцията на късометражния филм, както и кулминацията на тяхната едногодишна работа – пътуване до Париж, където те ще представят лентата си пред млади кинотворци от всички точки на планетата. Благодарим на партньорите ни от Arte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив, които са безценен пътеводител в нашите киноприключения.

_____________________________8 април 2022г._____________________________

Природа, изкуства и забавление…Кой казва, че ваканцията трябва да бъде скучна?! Децата от 4 клас, включени в киноателието на проекта МИГ „При нас е интересно извънкласни дейности за усвояване на знания и умения на 21 век“ цяла седмица творяха и играха едновременно. Очаквайте скоро изложба с техните фотолудории, както и специален филм изненада.

__________________________17 март 2022г.______________________________

Днес в университета Сорбона в Париж се даде официалното началото на тригодишния проект за кинообразование -“Exploring Cinéma, cent ans de jeunesse”. Подкрепен от програма Еразъм, координатор на инициативата ще бъде Немски филмов институт. А четири европейски училища от градовете– Париж, Франкфурт, Лисабон, както и Дерманци, ще изследват безкрайния свят на киното. На нашите ученици, участващи в проекта, им предстоят много пътувания и творчески срещи с техните европейски връстници. Приятелите ни от Arte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив отново ще бъдат партньор в това киноначинание. При нас винаги е интересно!

______________________________________________________________________________28 декември 2021 г.

  По повод днешния международен ден на киното, провокирани от експерименталния филм на Хансюрген Поланд, учениците от иновативната кинопаралелка в 5 клас, създадоха един паралелен свят, където плоски, тъмни сенки на сив фон заместват реални хора или предмети от техния свят. Филмът, който създадоха, е една игра, но всъщност е опит да се види светът, който ги заобикаля, по един различен начин, като те самите са съчинителите на тази хармония от музика, цветове и форми…

______________________________________________________________________________2 ноември 2021 г.  

Въображението няма граници! Макар и в условията на онлайн обучение, иновативната кинопаралелека продължава с кинематографичните си опити, опивайки се да улови всеобхватния сват на експерименталното кино. Тези киноексперименти са забавни, но преди всичко образователни, предлагат един привилегирован вход към създаването на филм, тъй като показват основите на киното в действие, напълно и тотално свободно. Те канят зрителя да погледне изображенията, а и света, който ни заоблилия, по друг начин. Последната кинозадача, която петокласниците реализираха се казва „Без фокус“, а заглавието на петминутния етюд е „Разфокусираната ера“. Размазаният кадър може да предизвика чувство на недоумение, мечтание, изненада… Размазването прави заснетите елементи по-трудни за разпознаване, което подхранва въображението.Каним и вас в техния разфокусиран свят, опитайте се да познаете предметите, които те са заснели… Arte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив

______________________________________________________________________________

6 октомври 2021 г. 

Програмата „Киното, сто години младост“ / Le Cinéma, cent ans de jeunesse – CCAJ продължава, а нашето училище ще участва за поредна година в тази уникална педагогическа и киноинициатива! Координирана за България от нашите дългогодишни партньори от Arte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив, през учебната 2021/22 програмата за първи път ще се осъществи едновременно в две ателиета – в СУ „Емилиян Станев“ – Велико Търново, което ще вземе участие за първи път в проекта, както и нашето училище, което и тази година започна със сериозна кинопрограма. Темата, по която ще работят децата през следващите месеци, е „Мотивите в киното“ – богата, вдъхновяваща, включваща многобройни автори и референции, с които се запознахме по време на традиционното обучение в Париж /30.09-01.10/, заедно със съмишленици и учители от 15 държави!

______________________________________________________________________________

1 октомври 2021 г.  

Започна новото киноприключение с учениците от иновативната паралелка. Цяла година те ще изследват и ще се забавляват с една не толкова популярна, не безкрайно интересна и съзидателна киноформа – експерименталното кино. Експерименталното кино не разказва истории, но може да покаже приключенията на странни персонажи: формите, цветовете, материалите. Тези филми носят част от детството, тъй като в тях е позволена всякаква форма на творчество – рисуване за забавление, обход за нови открития, разрушение с цел да се проумеят отвътре техническата и творческата работа в киното.В ерата на дигитализацията и дематериализацията на медиите експерименталното кино ни кара да открием (отново) цял набор от техники, увековечили първоначалната магия на киното. Вдъхновени от кадри от експериментални филми, една от първите задачи на младите кинаджии бе да създадат експериментална картина, в която да не разказват история, а да покажат приключенията на странни персонажи на експерименталното кино – формите, цветовете, материалите. Програмата „Преоткрито кино“, част от платформата CinEd , върху чиято методология и ресурси се основата работата в иновативната паралелка, е посветена на мисията за адекватно предаване на седмото изкуство като културен обект и предпоставка да анализираме света чрез него.

______________________________________________________________________________

14 септември 2021 г

По случай настъпването на новата учебна година споделяме филма „Не познаваме гората“, реализиран в рамките на програмата „Киното, сто години младост“ от ученици от 6 и 7 клас. Неговата премиера бе през юни месец в Париж. През месеците подготовка учениците разнищваха и дискутираха сложната тема за времето в киното.Софокъл е казал, че “времето разкрива всичко скрито и прикрива всичко ясно”. Киното често се лута между скритото и ясното, а времето пък е основната „суровина“ на Седмото изкуство още от първия филм в историята на киното.Младите кинаджии от ателието с много ентусиазъм и вдъхновение в кадри разказват история за група приятели, които отиват на разходка в покрайнините на селото, в което живеят. По пътя срещат човек, който им разказва странна история за близката гора. Докато се разхождат и забавляват из природата, един от тях попада на странно място. Дали то е реално…? Гледайте филма, за да разберете…Проектът е координиран за България от Arte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив и е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, Министерство на образованието и науката и фирма „Титан“, Златна Панега.

________________________________13 септември 2021г.________________________

Заниманията с филми осигуряват условия на равнопоставеност, създават възможност на всеки ученик, дори и изоставащ от образователната система, да интерпретира това, което е видял на екрана, да изгражда инструментариум, чрез който да разбира и филтрира образите, с които се сблъсква непрекъснато в света около него. Киното е и инструмент за развитие на знания и умения на 21 век. Именно затова, в края на изминалата учебна година помолихме децата от първата в България иновативна паралелка по кинознание да изобразят отговора на въпроса – „Какво за мен е киното? Споделяме някои от техните проницателни и вдъхновяващи отговори…Какво за мен е киното?юни, 2021 г., 4 класОбУ „Неофит Рилкси“, с. Дерманци🎬„Най-хубавото в киното е, че като гледаме филми, си споделяме мнението какво ни е харесало в този филм.“🎬„За мен киното е важен предмет от живота. Киното помага на хората да се запознават. Да са приятели. Да си помагат в екип. Без киното нямаше да имаме любими филми.“🎬„За мен киното е едно забавление, но не само забавление. Киното ни учи на много неща. То ни научи да си помагаме един на друг, да сме задружни, да се изчакваме, да не се караме и винаги да си помагаме.“🎬„Киното е много неща, но за мен е трудно упражнение. Упражнение, което съдържа всичко. От тъга до радост. От сценарий до снимане. Ние сме преживели всичко това. През тези две години. Снимахме филми. Правихме зоотропи и много други неща. Едни се сърдеха, а други се смееха от щастие, но това е киното.“🎬„Киното за мен е нещо, което всеки трябва да разбере. Не всички стават за режисьори, не всички стават за актьори, но щом разбереш какъв можеш да бъдеш, ти става интересно и забавно да гледаш и снимаш филми. Киното е като книга, което трябва да прочетеш, за да може да разбереш. „🎬„За мен киното е страхотно нещо, аз обичам да снимам. Когато за първи път снимахме беше страхотно. Ние бяхме учудени какво ще правим. От втори клас правихме много филми, някои бяха актьори, други бяха режисьори. Благодарим на г-н Симеонов и г-жа Калчева.“🎬„За мен киното е нещо, в което можем да изразим чувствата. Също така, ще ви разкажа как започна за нас киното. Първият път гледахме един филм „Малка светлинка“ , от него се вдъхновихме. И направихме филми с нашия съученик Галин. Също така, направихме и филм „Моряци“. Там бях главна участничка и много ми хареса. „🎬„Киното е много важно нещо, което ни учи на много важни неща. Учи ни да сме добри и да си представяме различни неща. Прави ме добър или тъжен. Всеки един филм ме прави различен. Филмите могат да помагат за лоши неща. Филмите са нещо магическо за нас. Често хората правят различни филми, за да са известни. Без филми не може да се живее.“🎬„За мен киното е предмет, който е много важен за мен. В трети клас гледахме един филм, на име „Малка светлинка“. Ние се вдъхновихме и направихме един филм подобен на „Малка светлинка“. Главният герой беше нашият съученик Галин. За съжаление той замина за чужбина. Преминахме в четвърти клас и правихме флипбук, снимахме минутките на Люмиер, също правихме зоотроп.“🎬„Скъпо дете, за мен киното е място, където хората изразяват чувствата си. В трети клас направихме първите си два филма ( „Самолети“ и „Моряци“). Тогава вече се почувствах вече специалистка, но не бях. Но в четвърти клас, когато разбрахме, че ще имаме часове по кино, аз почнах фукам и децата ми завиждаха. Нашето училище винаги е правило всичко за нас и ние сме благодарни за това. „

____________________________7юли 2021г.__________________________________

От 21.06 до 30.06 тази година в гр. София се проведе 7-то издание на фестивала Meetings of Young European Cinema – Срещи на младото европейско кино. В рамките на събитието бе организиран и форум „Кино в училище“, в който нашето училище беше представено от няколко групи ученици, които работиха по различни кинопроекти през изминалата учебна година. И в това издание на фестивала различни експерти от образователни институции коментираха мястото на киното и другите изкуства в училищния контекст.Учениците от ателието „Киното, сто години младост“ (6 и 7 клас) участваха в уъркшоп по експериментално кино. Програмата беше съпътствана и от киноприключение по инстантна фотография, в което децата експериментираха и създаваха свои собствени абстрактни форми на изкуство. Те изгледаха много филми от фестивалната програма и участваха в дискусии, една от които бе в панела Моето място в киното / My Place in Cinema, предшествана от прожекция на шедьовъра на Аньес Варда „Клео от 5 до 7“. Кулминацията в проявата бе представянето на филма им „Не познаваме гората“, който те реализираха в рамките на инициативата на Френската филмотека Cinéma Cent Ans Jeunesse. Малките кинаджии от 4 клас от иновативната паралелка по кинознание също бяха гости на фестивала. Те представиха вдъхновяващите си кинопреживявания през изминалата учебна година. Показаха на публиката и филма си „Минутите на Люмиер“, който е вдъхновен от творчеството на двамата братя, открили за света Седмото изкуство.Също така, ученици от 3 и 5 клас разказаха на аудиторията, събрала се в зала „Славейков“ на Френски институт, за инициативата „Киноателиета за развитие на социални и емоционални умения“, подкрепена от Тръст за Социална Алтернатива/Trust for Social Achievement. Беше представена и книжката, която е своеобразен наръчник за това как се прилага на практика концепцията „кино в училище“.https://issuu.com/didkomir/docs/cined_knijka_digitalВсички деца получиха индивидуални подаръци от Френски институт в България Institut français de Bulgarie, за което благодарим от сърце. Участието и престоя на децата по време на фестивала бяха изцяло подкрепени от Министерство на образованието и науката, в лицето на Грета Ганчева, директор на Дирекция „Приобщаващо образование, както и от Arte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив, организатор на фестивала. Изучаването на кино в училище създава възможност на всеки ученик, независимо от неговото академично представяне в училище, да интерпретира това, което е видял на екрана, както и да изгражда свой собствен инструментариум, чрез който да разбира и филтрира образите, с които се сблъсква постоянно в ежедневието си. Чрез киното учениците придобиват различни компетенции, както и т.нар. знания и умения на 21 век.снимки: Tzveta Arnautska

__________________________6 юли 2021г._______________________________________

Емоции в снимки от общностния ни празник, който се проведе на 01.07. в салона на читалището. На събитието беше показана работата на иновативна паралелка по кинознание. Четвъртокласниците представиха филма си „Минутите на Люмиер“, който е вдъхновен от творчеството на двамата братя, открили за света Седмото изкуство. По-големите кинаджии, от 6 и 7 клас, част от проекта на Френската филмотека „Киното, сто години младост“, подариха на местната публика преживяванията от двете години работа по този творчески проект. Те представиха и филма си „Не познаваме гората“, чиято премиера беше по-рано този месец в Париж.Кулминацията на събитието бе връчването на свидетелствата за завършване на начално и основно образование на 4 и 7 клас.

_____________________25 май 2021г.___________________________________________

Ето още една интересна задача, която реализираха учениците от иновативната кинопаралелка. По модела на филмите “Екскурзия в Италия” и “Спасена от Роувър” от програмата „Началото на киното“ на проекта CinEd четвъртокласниците заснеха отиването и връщането по добре познат маршрут, като целта е да се пробуди някаква емоция; идентифициране на разликите между двете пътувания; важен е изборът на музикален съпровод, както и монтажът. И трите групи създадоха самостоятелно етюди, в които интерпретират дръзновено това кинопредизвикателство. Arte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив

______________________________16 април 2021г.____________________________

Моменти от снимачния процес на учениците от иновативната кинопаралека. Децата работиха по упражнение, вдъхновено от филма “Спасена от Роувър” на британския режисьор Сесил Хепуърт. Той е част от така нареченото кинодвижение Брайтънска школа. Докато в началото на съществуване на киноизкуството навсякъде другаде кинематографичният език е едва в зародиш, тези просветени британски аматьори правят много смели филми, със сложни монтажни преходи, изобретявайки техниката план- контраплан, играейки с дълбочината на фокусното поле, промяната на гледната точка, близкия план и дори субективния план. В техните често забавни експерименти усещаме удоволствието от заснемането на самото движение.Arte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив

_________________________________ 29 март 2021г._____________________________

Представяме ви още една задача, вдъхновена от колекцията „Началото на киното“ на програмата #CinEd. Четвъртокласниците от иновативната кинопаралелка трябваше да заснемат минута от пейзаж в движение или онова, което се вижда от транспортно средство (кола, влак, остъклен асансьор и др.), след като положението на камерата е избрано предварително (фронтално или отстрани, отпред или отзад) и е определен точният момент за стартирането на камерата. След това учениците поставят заглавия на своя филм и подбират музикално и звуково оформление така, че то наистина да допринесе за емоцията на импресията. Още творчески предложения за педагогическа работа с тази колекция може да намерите на:https://platform.cined.eu/…/bg/films/le-cinema-des-originesArte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив

____________________________25 март 2021г._______________________________

Скъпи Огюст и Луи Люмиер,Четвъртокласниците от иновативната кинопаралелка имаха задачата да си представят, че са оператори или режисьори, които току-що са заснели изглед, поръчан от братя Люмиер (по избор от филмовата програма на #CinEd“Началото на киното“) и да напишат писмо до изобретателите на кинематографа, в което да разкажат за своята въображаема експедиция, за онова, което са видели, за хората и случките, на които са се натъкнали…Arte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив

_______________________________ 12 февруари 2021г.__________________________

Ако разделим едно просто движение на няколко рисунки, можем да го реконструираме, като превъртим изображенията бързо пред погледа: това е синтезът на движението. Подобно откритие прави възможно съществуването на киното. Множество оптични игри също са базирани на това старо откритие. Една от тях е зоотропът. Ето го изобретен отново от учениците от иновативната кинопаралека…

________________________ 9 февруари 2021г.____________________________

Преди повече от век неизчерпаемо любопитство и въображение тласкало иноваторите да експериментират с един нов инструмент, какъвто е представлявал киното по онова време. Също като тях, всеки от четвъртокласниците от иновативната кинопаралелка изработи тауматроп. Този пре-кинематографски обект позволява да си играем с ефектите на наслагванията, които създават оптична илюзия. Ето техните изобретения…

_________________________ 7 февруари 2021г.______________________________

Какво е филмов куратор? Как се избират филмите за кинофестивалите? Четвъртокласниците от иновативната паралелка влязоха в обувките на филмови куратори, организирайки киноетюдите от програмата Началото на киното, част колекцията на #CinEd, на базата на водещ мотив или тема. Платформата CinEd предлага да се анализират и осмислят началните опити за заснемане на реалността, като се следват кинематографични тенденци. Учениците работеха на групи и правеха свои собствени класификации на едни от първите произведения на Седмото изкуство. 🎬Група „Кинематографични тенденции“ – линията на Люмиер / линията на Мелиес 🎬Група „Мотив“ – „в природата” и „работни жестове” 🎬Група „Ситуация“ – „на масата!” и „във ваканция” 🎬Група „Кадриране“ – „погледи отдалеч” и „приближаване” 🎬Група „Като насън“ Всяка група създаде кратък текст, представящ избора и реда на филмите. Те аргументираха защо всеки от тях би попаднал в условно зададената киноматрица.https://www.cined.eu/bgArte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив

_____________________________ 8 януари 2021г.______________________________

Учениците от иновативната паралелка започнаха едно специално кинопътуване. Седмото изкуство съществува вече повече от век (официално от 125 години през 2020 година), което вероятно изглежда като нещо доста далечно, но в същото време все пак близко и съвсем скорошно. Именно с неговото начало децата направиха първата си среща. Днес, в XXI век, преоткриването на тези първи изображения би могло да им помогне да разберат по-добре какво означава за нас, зрителите, кинематографичния спектакъл, така че да се отдадат по-пълноценно на емоциите, породени от него.Връщайки се назад, до началото на киното, до първото десетилетие на XX век, е като да отворим един сандък със съкровища и да открием вътре хиляди лица, движещи се тела, появи (и изчезвания), сред които такива на любители и професионални актьори, както и множество анонимни минувачи, които се оказват “уловени” от първите киноленти на първите камери.В първия си допир с началото на киното четвъртокласниците се запознаха концепцията за синтеза на движението, с първите оптични игри, кинематографа на Люмиер, първите им филми, както и началните опити за създаване на игрално и документално кино. Предстоят им много практически занимания и заснемане на филмови етюди, посветени на дръзкото начало на магията на киното.ОбУ „Неофит Рилски“ село ДерманциArte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив

_________________________ 17 декември 2020г._______________________________

Кинотворчеството в нашата иновативна паралелка продължава с пълни сили! Вдъхновени от филма „Славеят на императора“ на чешкия майстор Иржи Трънка, част от колекцията на CinEd, четвъртокласниците сами измислиха свои оригинални истории и заснеха няколко анимационни етюда, които имаме гордостта да ви представим. Създадена преди повече от 60 години, лентата носи важно послание, като критикува прекомерно ограниченото и лишено от човешки досег детство (замяната на автентичните детски преживявания с изкуствени игри и скъпи играчки, лесно контролирани от възрастните) и тази централна тема може би никога не е била толкова актуална като днес.Надяваме се вдъхновението и въображението на децата да ви топли през наближаващите светли празници.

__________________________ 26 ноември 2020г.______________________________

Четвъртокласниците от иновативната кинопаралелка за пореден път се втурнаха в творческо приключение. Днес те съвсем сами създаваха анимационно кино. Декори, реквизити, светлина – всичко бе оставено на въображението на децата. А историите, които разказваха, са вдъхновени от лентата на великия чешки режисьор Иржи Трънка “Славеят на императора”, който те наскоро гледаха.Филмът е адаптация на приказката на Ханс Кристиан Андерсен. Иржи Трънка и колегите му създават произведението си около мечтите на едно дете, което дава голяма свобода при използването на специфична анимация и различни приключения. Контрапунктите на филма, които децата дискутираха, са природа-механика, реалност-сън, разстояние и граници, реквизит и фрагменти, домашно-екзотично…Очаквайте скоро техните киномечти!